Categories

Ion Tiriac

Ion Tiriac

Ion Tiriac

“Am inceput sa joc tenis, eram un sportiv bun, dar fara talent. Asa ca am muncit ca un caine, asa cum am facut-o toata viata.”

Fost jucator profesionist de tenis roman, jucator de hochei, si actualmente un influent om de afaceri in Germania si Romania.

Primul roman care a intrat in lista Forbes a miliardarilor lumii,Ion Tiriac, este un exemplu de perseverenta si ambitie.Urmandu-si instinctul si avand o mare pasiune pentru tenis,a infruntate esecurile vietii,refuzand sa renunte.La 73 de ani,Ion Tiriac este una din marile personalitati romanesti.

Biografie:

Nascut pe 9 mai 1939 la Brasov,putem spune ca Ion Tiriac este una dintre cele mai importante persoane din Romania.Avand de mic o puternica pasiune pentru tenis,a continuat ca jucator de hochei,ca apoi sa intre in lumea afacerilor din Germania si Romania. Ion Tiriac, care si-a pierdut tatal la varsta de zece ani, a locuit pe aceeasi strada si a lucrat in aceeasi fabrica cu Günther Bosch,antrenor de tenis ,originar din Romania. Tiriac a fost casatorit intre 1963 si 1965 cu Erika Braedt, jucatoare de handball. Are copii cu Mikette von Issenberg (model; mama lui Ion Tiriac jr.) si cu Sophie Ayad (ziarista; doi copii, Karim Mihai si Ioana Natalia).

Intre 1958 si 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheata a Romaniei, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarna din Innsbruck si la Campionatele Mondiale.

In 1970, a castigat impreuna cu Ilie Nastase turneul de la Roland Garros. Talentul sau pe teren s-a materializat mai ales la dublu, castigand alaturi de Ilie Nastase, in afara de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open si Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alaturi de Guillermo Villas la Baltimore International si Nice International (1977), Volvo International (1979) si, alaturi de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Tiriac a fost component al echipei Romaniei in Cupa Davis intre 1959 si 1978, disputand trei finale, cu SUA, in 1969, 1970 si 1972, in toate trei avandu-l ca partener pe Ilie Nastase.

In anul 1971 a fost decorat cu Ordinul Muncii cl. I.

Din 1984 pana in 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de clasa mondiala.

Ion Tiriac este detinatorul licentei turneului de tenis “BCR Open Romania” din anul 1996. A zecea editie a turneului (care a avut loc in luna septembrie a anului 2005) a oferit premii in valoare de 302.000 euro.

Intre anii 1998 – 2004, a detinut functia de presedinte al Comitetului Olimpic Roman.

Ion Tiriac este de asemenea unul dintre cei mai bogati romani, fiind proprietarul unui numar mare de firme in domeniul bancar, auto si cel al transporturilor. Este primul roman care a intrat in lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat ca avand o avere personala in jur de 1,1 miliarde dolari in martie 2007. In noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Tiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari.

Evenimente:

“Fostul jucator de tenis Ion Tiriac a dezvaluit momentul care i-a schimbat viata.

Aflat la Roland Garros, Tiriac si-a adus aminte de copilarie si dezvaluie ca ziua in care a pus mana pe o racheta de tenis i-a schimbat viata.

“Am copilarit intr-o perioada si intr-o tara in care nu erau bani. Cei care au trait in perioada comunismului stiu ca doar prin sport puteai realiza ceva. M-am nascut intr-un oras de munte din Romania si toata viata mi-am dedicat-o sportului. Am facut fotbal, baschet, rugby, hochei.Am crescut langa un teren de sport si am facut tot. Absolut tot! Am inceput cu patinaj cand aveam trei ani, iar la 13 ani jucam hochei.

In paralel, jucam tenis de masa, eram foarte bun, printre primii trei-patru din tara. Cu noroc am pus mana pe o racheta de tenis cu cinci zile inainte sa fac 15 ani. A fost momentul care mi-a schimbat viata. Am inceput sa joc tenis, eram un sportiv bun, dar fara talent. Asa ca am muncit ca un caine, asa cum am facut-o toata viata”, a spus Tiriac la Paris.

Actualul om de afaceri a mai afirmat ca a fost nevoit sa treaca prin diverse greutati pentru a putea rezista la un nivel bun in tenis.

“Pentru ca in Romania nu puteam sa jucam tenis pe perioada iernii, cinci luni pe an jucam hochei. Dar in cele din urma in 1964 am renuntat definitiv la hochei”, a mai spus Tiriac.

In plus, Tiriac sustine ca a inceput sa munceasca inca de la varsta de 15 ani.

“Lucram intr-o fabrica de camioane. Dupa un an nu mai lucram opt ore, ci doar sase pe zi deoarece in acele doua ore mergeam la antrenamente”, a incheiat Tiriac. “

Sursa: www.ziare.com

Carti:

“Ar fi fost prea frumos” -Carte scrisa de Ion Tiriac şi de Ilie Năstase