Categories

Steve Jobs

Nu ma intereseaza sa ajung cel mai bogat om din cimitir. Pentru mine conteaza sa ma duc la culcare seara si sa pot spune ca am facut ceva minunat.

Steve Jobs

Odata cu orice castig vine si responsabilitatea. Steve Jobs, fondatorul Apple si unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta purta pe umerii lui o responsabilitate imensa. Renuntand la facultate si urmandu-si instinctul, a trait fiecare clipa ca si cand ar fi fost ultima. Milioane de oameni ii stiu povestea si milioane o vor mai afla, Steve Jobs fiind in continuare cel mai bun model al unui om de succes.

Pozitie:

A fost cofondatorul si CEO (directorul general) al firmei Apple Computer, precum si CEO al firmei Pixar, pana la achizitia acestui studio de animatie de catre compania Disney. A fost cel mai mare actionar al companiei Disney si membru al consiliului de directori ai Disney. Jobs este considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atat din industria calculatoarelor cat si in industria divertismentului.

Biografie:

Nascut pe data de 24 februarie 1955 in San Francisco, a fost adoptat de Paul si Clara Jobs. Parintii sai biologici sunt Abdulfattah Jandali- un student sirian care a devenit apoi profesor de stiinte politice, si Joanne Simpson, o studenta americana care a devenit logoped. Parintii sai biologici s-au casatorit ulterior si au avut o fiica, pe Mona Simpson, sora biologica a lui Steve, care a devenit ulterior romanciera. Steve Jobs a urmat cursurile unui liceu din Cupertino, California, frecventand dupa orele de scoală prelegeri tinute de compania Hewlett-Packard din Palo Alto, California. Pentru scurt timp, Jobs a fost angajat la aceasta companie, in perioada verii, lucrand impreuna cu Steve Wozniak.

In 1972 Jobs a absolvit liceul si s-a inscris la Colegiul Reed din Portland, Oregon. Desi a abandonat facultatea dupa doar un semestru, el a continuat sa audieze unele cursuri precum cel de caligrafie. Jobs a declarat ulterior: „Daca as fi renuntat la acel curs in facultate, Mac n-ar fi avut niciodată fonturi multiple sau proportional distantate”.

Inceputul firmei Apple Computer a fost in 1976 alaturi de Steve Wozniak si mai tarziu Ronald Wanye. Steve Jobs a reusit sa-l convinga pe Wozniak sa asambleze un calculator si sa-l vanda. Pe masura ce Apple a continuat sa se extinda, compania a inceput să caute un director cu experienta care sa administreze eficient dezvoltarea acesteia.

Steve Jobs despre numele Apple : “Eram un adept al fructelor la acea vreme. Mancam doar fructe. Eram cu trei luni în urma cu depunerea unui nume comercial fictiv si am amenintat că imi voi numi compania Apple Computer, daca nimeni nu vine cu o idee mai interesanta pana la ora cinci in acea zi. Am sperat ca voi stimula creativitatea. Dar ne-am blocat, asa ca ne-am numit compania Apple”.

La adunarea anuala a actionarilor, din 24 ianuarie 1984, Steve Jobs vizibil emotionat a prezentat calculatorul Macintosh audientei entuziasmate,Macintosh devenind astfel primul calculator de dimensiuni mici, cu interfata grafica pentru utilizator, care a fost comercializat cu success.

La fel ca fiecare persoana Steve Jobs a intalnit si dificultati in cariera.La sfarsitul lunii mai 1985, in urma unei lupte interne pentru putere si a anuntarii numarului semnificativ de disponibilizari, Jobs a fost inlaturat din functia de sef al diviziei Macintosh.

Perseverenta si ambitia de care a dat dovada in fiecare zi a vietii lui l-a ajutat sa construiasca aproape imediat o alta companie de calculatoare numita Next Computer, urmand ca in 1986 sa cumpere Graphics Group (mai tarziu denumit Pixar) de la Lucasfilm,divizia grafica de calculatoare. Dupa incheierea unui contract cu Disney au produs celebrele filme animate computerizate ca Toy Story, Monsters Inc., Finding Nemo, Ratatouille,Wall-e.

In 1996 Steve Jobs s-a intors ca CEO in cadrul companiei pe care a co-infintat-o. In martie 1998, pentru a se concentra pe eforturile Apple privind revenirea la profitabilitate, Jobs a realizat imediat o serie de proiecte, cum ar fi Newton, Cyberdog si OpenDoc. In lunile urmatoare, multor angajati le era frica sa urce in lift cu Steve Jobs, deoarece se temeau ca atunci cand se vor deschide usile s-ar putea sa nu mai aiba o slujba. In realitate, Jobs a concediat rar oameni, dar cateva victime au fost suficiente pentru a teroriza intreaga companie.

Pe 24 ianuarie 2006 s-a anuntat ca Disney a fost de accord sa cumpere Pixar intr-o tranzactie all-stock, in valoare de 7,4 miliarde de dolari. In urma acestei tranzactii, Jobs a devenit cel mai mare actionar unic al Disney.

In ultimii ani, compania s-a extins, introducand si imbunatatind alte aparate digitale. Odata cu introducerea playerului muzical portabil iPod, a softului iTunes pentru muzica digitala, precum si a magazinului virtual iTunes Store, compania a facut incursiuni in electronice de consum si de distributie de muzica. In 2007 Apple a intrat in afaceri pe piata telefoniei mobile cu introducerea iPhone-ului, un telefon mobil cu ecran multi-touch, iPod, si dispozitiv de internet. Stimuland in acelasi timp inovarea, Jobs le reaminteste angajatilor sai de “nava adevaratilor artisti”, aceasta metafora insemnand ca livrarea la timp a produselor este la fel de importanta ca inovarea si design-ul atractiv.

In data de 24 august 2011, Apple a anuntat demisia cofondatorului Steve Jobs. Intr-o scrisoare trimisa conducerii si comunitatii Apple, Jobs a transmis ca doreste sa ramana presedinte al consiliului de administratie. Desi s-a aflat oficial in concediu medical inca din luna ianuarie, Jobs a aparut in public pentru a anunta noi produse Apple. CEO-ul de 56 de ani a revenit pentru scurt timp in luna martie pentru a dezvalui cea mai recenta versiune iPad.

Casatorit cu Laurene si avand 4 copii, dupa o lunga si indelungata lupta impotriva cancerului pancreatic, Steve Jobs paraseste aceasta lume pe data de 5 octombrie 2011. In ciuda a tot ceea ce a facut pentru oameni si inovatiei , boala nu iarta pe nimeni.

Obisnuia sa spuna : “Trebuie sa ne urmam visele si sa facem ceea ce ne place, traind fiecare zi ca si cum ar fi ultima” , iar Steve Jobs cu siguranta a facut acest lucru.

“Vrei sa vinzi zahar pentru tot restul vietii sau mi te alaturi mie si mergem impreuna sa schimbam lumea?”. Intradevar, Steve Paul Jobs a reusit sa schimbe lumea.

Carti scrise:

Dorind sa impartaseasca intregii lumi din propria sa experienta, Steve Jobs a fost protagonistul multor carti de success, printre care amintim:

Steve Jobs de Walter Isaacson – cartea biografica a lui Steve Jobs, fiind in topul celor mai vandute carti
iLeadership de Jay Elliot şi William L. Simon
Inside Steve’s brain de Leander Kahney
iCon Steve Jobs de Jeffrey S. Young şi William L. Simon

Video:

Discursul lui Steve Jobs din 2005 de la Universitatea Stanford: