Cine suntem – grup de initiativa constituit din 9 membri, elevi de liceu, cu experienta de peste 2 ani in proiecte de educatie nonformala destinate tinerilor. Ne asumam responsabilitatea implementarii proiectului sub indrumarea unui coach.
Ce vrem sa facem – dezvoltarea unui program de recrutare, formare și promovare online a tinerilor lideri cu potențial pentru dezvoltarea comunităților locale. Această temă vine în întâmpinarea nevoilor și intereselor lor de integrare socio-profesională, într-un context economic deficitar, cu o rată foarte ridicată a șomajului și cu lipsa inițiativelor de valorificare a resurselor mediului rural.
Beneficii pentru profesori si pentru elevi:
• Participarea la un un curs de educatie non-formala despre leadership si dezvoltarea competentelor:
• Sustinerea unor mini proiecte in comunitatile de care apartin
• Obtinerea Certificatului Youth Pass (pentru profesorii si elevii care se vor implica in acest proiect)
Care sunt pasii de actiune:
Primul pas – cursuri de pregatire a voluntarilor din cadrul grupului informal Leadership Today (informatii din cursurile de pregatire a elevilor, exercitii de pregatire a mentoratului echipelor de elevi, structra de lucru). Cei 9 voluntari vor fi persoane resursă pentru activitățile de formare din licee. Acestea se desfasoara in perioada februarie 2014.
Pasul doi – se vor alege 5 profesori din fiecare liceu participant si impreuna vom realiza trei intalniri de lucru. Se vor discuta informatii despre leadership, exercitii. Cursul va fi susținut de expertul în metode de educație nonformală pentru dezvoltarea abilităților de lider și va prezenta metode şi tehnici specifice pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, antreprenoriat, gândire creativă strategică, conștientizare de abilități personale fundamentale, necesare unui bun lider. Perioada de desfasurare martie 2014.
Pasul trei – din fiecare liceu se vor alege 10 elevi si impreuna ne vom intalni timp de trei zile si vom face cursuri despre leadership (informatii, exercitii). Vor putea participa si profesorii si voluntarii proiectului. Cursul va fi interactiv, va fi împărțit pe durata a 3 zile, cel puțin 5 ore/ zi şi va porni de la experienţa directă a tinerilor elevi care va constitui cadrul tuturor exercițiilor. Cursul va deveni și o oportunitate de comunicare profesor-elev, ambele părţi fiind formate să-şi asculte şi să-şi înţeleagă reciproc nevoile, problemele, aşteptările, obiectivele de viaţă. Perioada de desfasurare aprilie 2014
Pasul patru – cei 30 elevi se vor imparti in grupe de cate 5 si vor incepe sa pregateasca un mini-proiect socio-educativ in comunitatea de care apartin. Vor fi sustinuti de catre profesori, voluntari. Capacitatea de a construi planuri/ proiecte pentru rezolvarea unor probleme sociale reprezintă o resursă importantă a liderilor, care va demonstra abilitatea acestora de a finaliza ceea ce construiesc în plan mental ca fiind soluții strategice de viitor. Perioada de desfasurare aprilie – mai 2014.
Pasul cinci – crearea unei platforme on-line de promovarea a leadership-ului. In paginile acestui site adolescentii si tinerii vor putea identifica si promova lideri locali si internationali. Un alt scop al acestei platforme este recrutarea altor lideri si crearea unui spatiu virtual unde acestia sa impartaseasca resurse. Echipa de implementare a proiectului va mentine comunicarea cu acestia si se vor oferi informatii relevante din mediul de leadership.
Asociatia Civicum Voluntaris – o echipă care apreciază initiativa, atitudinea civica si actiunea. Ne-am născut la Constanţa prin Hotărârea Judecătorească nr. 15189 din 04.10.2013 şi avem ca scop dezvoltarea de acţiuni menite să promoveze participarea activă a tinerilor, în special, a cetăţenilor, în general, la viaţa comunitară.
Implicare in proiect: facilitarea relatiei cu institutiile publice, cu organizatiile nonguvernamentale, cu mass-mesia; suport in implementare si promovare; desemnarea unui trainer.
Isi doreste dezvoltarea organizationala a grupurilor informale si a organizatiilor, prin dezvoltarea unor modele de succes flamande: OLB (Organizatie locala barbati), OLF (Organizatie locala femei), GLS (Grup local tineret).
Implicare in proiect: Participarea cu cinci reprezentanti ai Fundatiei la seminariile proiectului, conform planului de activități;
Este o organizație internațională, independentă, non-profit şi neafiliată politic, condusă de studenţi şi proaspăt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Membrii săi sunt interesați de probleme globale, leadership şi management.
Implicare in proiect: Participarea cu cel puțin un doi reprezentanti ai Asociatiei la seminariile proiectului, conform planului de activități; promovarea proiectului şi a finanţatorului prin mijloacele de comunicare interne ale organizatiei.
Fondata in 2007 are ca emisiune oferirea de instrumente utile dezvoltarii personale. Primele servicii s-au concretizat in cursuri pentru dezvoltarea competentelor personale si profesionale. Apoi, au urmat servicii de evaluare si recrutare de personal.
Implicare in proiect: sustinerea voluntarilor proiectului prin asigurarea canalelor de comunicatie intre acestia; promovarea proiectului şi a finanţatorului prin mijloacele de comunicare interne ale organizatiei.
1. Cursuri despre educatie non-formala cu 9 voluntari ai proiectului, 5 voluntari din ONG-urile partnere
2. Cursuri despre educatie non-formala pentru 15 profesori din Localitatile Cumpana, Cobadin si Mihail Kogalniceanu
3. Cursuri despre leadership cu 30 de elevi din Localitatile Cumpana, Cobadin si Mihail Kogalniceanu
4. 6 mini-proiecte socio-educative sustinute de elevii din localitatile amintite
5. O platforma on-line cu informatii despre modele de leader nationali si internationali http://www.leadershiptoday.ro
6. Seminar de 1 zi si doua sesiuni de formare in leadership si metode de educatie non-formala pentru un numar de 20 de voluntari ai ONG-urilor locale
Echipa TEMERARII
Serban Andreea, Mamulea Cristina, Priscoveanu Raluca, Bobe Simona, Vasile Ionel Florin
Descriere proiect: A film can do great things
Strangerea de fonduri pentru un copil nevoias, fonduri directionate catre medicatie si alimente pentru acesta.
In cadrul caminului cultural din comunitate pe data de 24 mai 2014, vom organiza o intalnire a tinerilor din Cobadin cu scopul dezbaterii diferitelor teme si in care vor fi stranse donatii de la cei prezenti.
Evenimentul va lua forma unor serii de activitati de agrement si socializare pentru tineri, printre care, organizarea unei tombole, proiectie cinematografica. In cadrul acestei seri va fi prezentat cazul social al unui copil, spre facilitarea strangerii de fonduri perpetua, dupa acest eveniment.
Echipa Rebeli cu initiativa
Ana-Maria Pricop, Stefania Vlaicu, Mihai Cristina Mihaela, Aigean Aslan si Omer Selami
Descriere proiect: The juniors are the future!
Promovarea si sustinerea activitatilor de dezvoltare personala a copiilor intre 7-10 ani.
De fiecare data cand ne gandim la dezoltare personala avem in vedere adolescenti, tineri, persoane adulte. Insa dezvoltarea pe plan personal apare odata cu formarea caracterului uman, asadar, ne-am hotarat sa atragem atentia si asupra copiilor si modalitatilor creative prin care le putem stimula dezvoltarea. Cu limbaj si metode adaptate la nivelul lor de intelegere si cu formatori din randul tinerilor de liceu, initiam un tip de activitate nou in comunitatea noastra.
Intr-o zi intreaga petrecuta cu un grup de copii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, echipa “Rebeli cu initiativa” vor pune la cale activitati si jocuri pentru dezvoltarea acestora.
Echipa One
Ana-Maria Bosneag, Craciunica Robert, Gavrila Angelica Loredana, Sestac Georgiana, Sestac Simona
Descriere proiect: Pericolul.com – prevenire si combatare
Elevarea nivelului de constientizare in randul tinerelor eleve a pericolelor virtuale, de la hartuire la abuz sexual.
Era informationala a ridicat nivelul de abuz la cote alarmante. Fenomenul de inselaciune a proxenetilor-online conduce la exploatarea sexuala a cca 500 de victime identificate anual in Romania. Grupa de varsta cea mai afectata de acest fenomen este cel al femeilor intre 14-25 de ani, iar abuzul ia forme de santaj, hartuire, proxenetism si viol.
Demersul nostru presupune initierea unei campanii locale de constientizare a pericolelor regasite in domeniul virtual. Pentru a maximiza efectele benefice ale campaniei noastre, invitam o victima a abuzului virtual ce si-a acordat consimtamantul de a-si impartasi experienta si metodele de prevenire tinerelor.
The Champions
Nicoleta Balcan, Barbu Georgiana, Fratila Daniel, Irimia Alexandu, Zanfir Stefania
Descriere proiect: Un spatiu al echilibrului – cabinet psihologic in liceu
Ne propunem să venim în sprijinul copiilor ce au nevoie de consiliere cu un cabinet de psihologie în comună.
Lipsa acestui tip de cabinet în comună și dorința comunității de-al avea, deasemenea un numar mare de liceeni au nevoie de consiliere in cariera; un numar mare de fete au nevoie sa stea de vorba cu o persoana despre relatii.
Activitatea principală va fi strângerea de semnături. După atingerea obiectivului principal, vom prezenta rezultatul primarului.
No name, only brain
Motto: “Placerea in activitate aduce perfectiunea in munca.”
Preda Andreea, Vlad Lascu, Ghiortu Georgiana, Simona Decusara, Corina Boutiuc
Descriere proiect: Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
Constientizarea importantei consilierii vocationale in randul tinerilor elevi
Totii stim ca fiecare elev se regaseste la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, in situatia de a nu sti ce meserie ar vrea sa urmeze. Din nefericire, de cele mai multe ori, opteaza din inertie catre o cariera care nu ii reflecta interesele si aptitudinile. Cum trecem de influenta societatii, familiei, prietenilor, grupului din care facem parte si alegem ceea ce ni se potriveste cu adevarat? Nu este consilierea profesionista necesara in formarea si educarea fiecarui individ?
Organizam o dezbatere deschisa pentru membrii comunitatii noastre pe tema importantei consilierii vocationale si a existentei cursurilor specializate de formare in anumite meserii.
No name, only brain
Motto: “Placerea in activitate aduce perfectiunea in munca.”
Preda Andreea, Vlad Lascu, Ghiortu Georgiana, Simona Decusara, Corina Boutiuc
Descriere proiect: Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
Constientizarea importantei consilierii vocationale in randul tinerilor elevi
Totii stim ca fiecare elev se regaseste la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, in situatia de a nu sti ce meserie ar vrea sa urmeze. Din nefericire, de cele mai multe ori, opteaza din inertie catre o cariera care nu ii reflecta interesele si aptitudinile. Cum trecem de influenta societatii, familiei, prietenilor, grupului din care facem parte si alegem ceea ce ni se potriveste cu adevarat? Nu este consilierea profesionista necesara in formarea si educarea fiecarui individ?
Organizam o dezbatere deschisa pentru membrii comunitatii noastre pe tema importantei consilierii vocationale si a existentei cursurilor specializate de formare in anumite meserii.
Echipa Magic Team
Motto: „Totul sau nimic!“
Sonia Leancu, Culea Cristina, Olteanu Mariana Catalina, Petrisor Adriana Ionela, Ruce Cristina
Descriere proiect: Clubul Cartii – esti ceea ce citesti
Ne dorim ca prin acest proiect sa sporim nivelul de interes al elevilor fata de literature si comunicare scrisa.
In aceasta epoca a lumii virtuale, a vitezei informationale, tinerii si adultii deopotriva isi pierd interesul fata de arta cuvantului, a literaturii. Se constata un fenomen generalizat de analfabetism, lipsa proprietatii termenilor in vorbire si din ce in ce mai multe greseli fundamentale de exprimare la televizor si pe strada.
Vom crea o comunitate de cititori, iubitori de lectura care se va intalni periodic si vor discuta pe baza unei lecturi comune stabilite in prealabil.
Ce spune mass-media:
1. Ne-am conectat cu primariile din localitatile: Cumpana, Cobadin, Mihail Kogalniceanu si Lumina, le-am prezentat echipa, proiectul si rezulatele obtinute si am primit promisiunea diseminarii acestor informatii prin canalele lor de informare;
2. Urmatoarele bloguri au preluat informatiile din comunicatul nostru de presa:
a. Urban Constanta
b. Reportert Neptun TV
c. Evenimente-Constanta