Categories

Neagu Djuvara

Neagu Djuvara

“Uitandu-ma in istorie, descopar ca, pe masura ce esti mai laudat cand traiesti, cu atat esti mai uitat dupa moarte.”

Biografie:

Provenit dintr-o familie aristrocrata de origine aromana,Neagu Djuvara s-a nascut in Bucuresti în 1916. In ceea ce priveste studiile sale, acestea au fost facute la Paris, domnul Djuvara devenind ulterior licentiat in litere si doctor in drept.Bineinteles ca, traind intr-o perioada a razboaielor si a numeroaselor schimbari ale regimurilor politice,Neagu Djuvara a participat in mai multe campanii in care a si fost ranit. Dupa aceste campanii, devine curier diplomatic si este trimis la negocierile de pace cu Uniunea Sovietica în anul 1944.

In perioada anilor 1947-1961,Neagu Djuvara militeaza in diverse organizatii ale exilului romanesc,urmand ca în 1961 sa plece in Africa,loc in care si-a petrecut urmatorii 23 de ani ca si consilier diplomatic si juridic al Ministerului Nigerian al Afacerilor Straine.In acelasi timp,a avut si functia de profesor de drept international si istorie economica la Universitatea din Niamey.Isi reia si studiile in filosofie.Revine in tara in decembrie 1989 dupa ce este timp de 4 ani secretar general al Casei Romanesti de la Paris.Devine profesor asociat la Universitatea din Bucuresti si este numit membru de onoare al Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” din Iasi si al Institutului de Istorie “Nicolae Iorga” din Bucuresti.

Una din principalele perceptii pe care le-a creat Neagu Djuvara,atat in randul adultilor,cat si in randul tinerilor, este faptul ca a popularizat istoria,explicand anumite origini , afirmand diverse teorii.
Carti scrise:

2010-Ce au fost „boierii mari“ in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) ,

2009-Amintiri si povesti mai deocheate

2007-Thocomerius – Negru Voda. Un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti

2006-Civilizatii si tipare istorice

2005-Amintiri din pribegie

2004-Exista istorie adevarata?

-Scrisorile spatarului Nicolae Milescu

2003-De la Vlad Tepes la Dracula vampirul

2001-Mircea cel Batran si luptele cu turcii

-Cum s-a nascut poporul roman

1999-O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri

1996-Aromânii: istorie, limba, destin,

1995-Intre Orient si Occident. Tarile romane la inceputul epocii moderne

1975-Civilisations et lois historiques, Essai d’étude comparee de civilisations , (carte premiata de Academia Franceza)

1973-Démétrius Cantemir, philosophe de l’Histoire, în Revue des études roumaines

1940-La législation roumaine en matiere de nationalité

Evenimente:

Scrisoare deschisa catre Traian Basescu

In cursul campaniei alegerilor prezidentiale din noiembrie 2009, aflandu-ma in timpul confruntarii dintre cei trei candidati in randul sustinatorilor lui Crin Antonescu, l-am auzit la un moment dat pe domnul Traian Basescu zicand ca e un adevarat scandal ca de 20 de ani nu s-a inceput inca procesul celor care au nascocit monstruoasa minciuna a teroristilor lui Ceausescu. Am hotarat atunci sa scriu presedintelui o scrisoare deschisa. Am acceptat atunci propunerea revistei Academia Catavencu, care efectiv a publicat-o in numarul din 17 noiembrie 2010, fara efect.

Au aparut, intre timp, cartile lui Grigore Cartianu si filmul domnului Mihalache, care au familiarizat opinia publica cu adevarata crima comisa în decembrie 1989 de Ion Iliescu ai acolitii sai. Pe de alta parte, in urma manifestarilor de strada din ianuarie, domnul presedinte Basescu, la prima sa interventie, a relevat ca Ion Iliescu, chiar la iesirea dintr-un spital, unde suferise o mica interventie, s-a grabit sa declare ca se pune in fruntea manifestantilor. Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca el continua sa traga sforile politicii pretinse de stanga.

E mai mult decat oportun, e chiar indispensabil, ca domnul presedinte Basescu sa dezlantuie, in sfarsit, Justitia.

Iata, asadar, textul publicat prima oara in noiembrie 2010 in Academia Catavencu.

Domnule presedinte,
E foarte probabil ca, absorbit de propria dumneavoastra campanie prezidentiala din noiembrie anul trecut, n-ati putut observa ca m-am aflat mereu alaturi de candidatul Partidului National Liberal la toate manifestarile sale publice. Crin Antonescu, stiind ca lucrarile mele si aparitiile mele publice de 20 de ani incoace mi-au adus o oarecare popularitate, m-a luat pe langa el, asa cum se pune un vas de flori in mijlocul mesei la cinele simandicoase. In seara fatidica de 22 noiembrie, cand s-a vazut ca la primul tur nu iesise pe primul sau pe al doilea loc, (cum cred ca ar fi meritat), ca sa va fie opus la al doilea tur, el nu s-a mai gandit sa-mi ceara si mie parerea privitoare la atitudinea de adoptat la al doilea tur. Cu micul cerc din jurul lui, s-a grabit sa incheie stransa alianta cu Mircea Geoana. Acesta era, desigur, un socialist mai prezentabil, mai occidentalizat decat mai toti cei din PSD dar, in spatele lui, in toate pozele, apareau nelipsite umbrele sumbre ale unor Ion Iliescu, Hrebenciuc si Cozmanca, cerberii „democratiei originale”, aprigii paznici instalati ca sa asigure continuitatea puterii politice oculte a fostei Securitati si a acapararii mai intregului avut national de catre fostii securisti si fostii activisti de partid. Toti acestia formeaza o uriasa, dar invizibila, panza de paianjen care sufoca tara. Cu asemenea sleahta, Partidul Naţional Liberal nu avea voie sa intre in cardasie. Din care pricina, de atunci, m-am retras „pe tusa”, cum se spune in limbaj sportiv. N-am demisionat insa din Partidul National Liberal, caci nu puteam parasi un partid si o miscare in care ma aflam de 170 de ani alaturi de parintii, de bunicii si de strabunicii mei de ambele parti.
Eu l-as fi sfatuit pe Crin Antonescu sa ramana neutru si sa lase membrii si simpatizantii PNL sa voteze la al doilea tur fiecare dupa constiinta. Erau sanse, in acest caz, domnule presedinte, sa iesiti cu o majoritate mult mai confortabila.
Daca indraznesc sa va scriu azi aceasta scrisoare, e din cauza unei fraze pe care ati rostit-o in timpul ultimei confruntari tripartite din campania primului tur. Termenii exacti se pot gasi pe stenograma evenimentului sau pe filmul televizat dar, nepricepandu-ma s-o fac, redau cu aproximatie ce-am retinut, ca doar eram la doi-trei metri in spatele dumneavoastra, printre rudele şi printre susţinătorii lui Crin Antonescu. Aţi spus, în esenţă, că era un adevărat scandal să fi trecut 20 de ani de la evenimentele din decembrie ’89 şi să nu fi fost inceput inca procesul manipularii care a avut loc atunci, cu pretinsii teroristi ai lui Ceausescu, ceea ce a adus moartea a 1.000 de oameni numai in Bucuresti; precum si procesul mineriadelor din anii ’90. Mi-a tresarit inima in piept, caci erati in 20 de ani primul presedinte sau candidat la presedinţie care indraznea sa spuna acest adevar tainuit.
Au trecut de-atunci, domnule presedinte, noua luni şi jumatate – cat ar fi fost zamislit un copil – si nu s-a facut nimic. Ba chiar au fost luate de catre guvernul Boc niste masuri care merg exact in sens opus, ca demiterea lui Marius Oprea din fruntea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la presedintia Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc, precum si alte cateva masuri nepotrivite.
E adevarat ca de o vreme s-a pornit o actiune mai viguroasa impotriva coruptiei. A inceput un proces impotriva celui mai vizibil si mai nerusinat dintre marii nostri escroci, Sorin Ovidiu Vantu. E bine ca a inceput procesul lui Vantu. Cu conditia sa nu sfarseasca pe aripile vantului, ca atatea altele, ci sa fie urmat si de procesele altor mari pradatori ai avutului public, ca sa nu iasa cumva zvonul ca urmarirea lui Vantu ar avea si iz politic. Repet: e bine ca s-a lansat o actiune mai energica impotriva marii coruptii, dar aceasta nu trebuie sa mascheze sau chiar sa tină loc de actiune si impotriva vinovatilor de crime politice. La urma urmei, crimele politice sunt si mai grave, si mai dramatice, si mai primejdioase pentru fiinta natiunii decat fraudele si furtisagurile.

Domnule presedinte, tineti-va de cuvant, dezlantuit Justitia impotriva celor invinuiti de crime politice. Numai cu acest pret ar licari o cat de mica speranta, barem sa inceapa vindecarea acestei tari bolnave.Numai cu acest pret veti lasa un nume in istoria tarii.

Neagu Djuvara,
Simplu cetatean

 

Site actual/Contact:   http://neagudjuvara.ro